Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com


Macskagyökér (orvosi)

(Valeriana officinalis L.)

Az álmatlanságban szenvedő nem vágyik másra, mint egy biztonságos szerre, ami végre álmot hozna a szemére. A macskagyökérfű az altatószerekre jellemző, kellemetlen mellékhatások nélkül ringat álomba.

Általánosan javallt:

A német a brit és más európai egészségügyi szervek az orvosi macska­gyökeret hatékony altatószerként ismerik el. Ennek az Európától Észak­Amerikáig honos évelő növénynek rózsaszín virága, kúp alakú rizómája és vaskos gyökere van. A gyógyhatású anyagokat -többek között valepot­riátokat valerénsavat és illóolajokat - tartalmazó gyökereket a növény második évében, ősszel célszerű begyűjteni. A gyógynövény nyugtató ha­tását már többször tulajdonították egyik-másik hatóanyagának, viszont több kutató úgy véli, hogy ezek együttes hatása eredményezi.

Az évszázadok óta altatószerként ismert orvosi macskagyökér az állandó­an stressz ben élő ember nyugtatójaként is hatásos lehet. Napjainkban olyan betegségek kezelésében használják, amelyek tüneteit a stressz fo­kozza, ilyen például a diverticulosis és az irritábilis bél szindróma.

Az orvosi macskagyökér vegyületei az agy idegsejtjei­nek receptorait érzékenyítik az egyik ingerületátvivő vegyületre (neuro­transzmitter), a gamma-aminovajsavra (GABA). A növény ennek révén fejti ki altató és nyugtató hatását. A hasonló hatású benzodiazepin gyógyszerekkel szemben az orvosi macskagyökérhez nem lehet hozzá­szokni. és nem okoz kábultságot. Ahelyett hogy közvetlenül idézné elő az alvást, nyugtatja az idegrendszert és így a test egészét, ezért az al­vás természetes módon következik be. Számos kóros álmatlanságban szenvedő számára jótékony hatása abban is jelentkezik, hogy ha az ajánlott mennyiségben szedi, az altatószerek okozta reggeli kábultság is elmarad.

Vizsgálati eredmények alapján megállapították, hogy az orvosi macs­kagyökér hatása vetekszik a vényre kapható altatószerekével. Egy vizs­gálat során, amelyben 128 ember vett részt, az alanyok két orvosi macs­kagyökér-készítmény valamelyikét vagy placebót kaptak.

A gyógynövényt fogyasztók alvásában jelentős javulást észleltek: gyorsabban aludtak el, és az éjszaka folyamán ritkábban riadtak fel. mint azok, akik placebót kaptak. Egy másik vizsgálatban kóros álmatlanságban szenvedőket vizs­gáltak, s miután orvosi macskagyökérrel kezelték őket, szinte mindegyi­kük alvásuk minőségének javulásáról, 44%-uk pedig tökéletesen kielégí­tő alvásról számolt be.

Bár az orvosi macskagyökér szorongás elleni felhasználása még igen új keletű, a természetgyógyászok és a táplálkozás fontosságát szem előtt tartó orvosok egyre gyakrabban ajánlják erre a célra.

További előnyei: Az orvosi macskagyökér előidézheti a gyomor- és bélrendszer falának ellazulását, ezért a fájdalmas bélösszehúzódásokkal járó irritábilis bél szindróma és a diverticulosis kezelésében is hasznos lehet. Mivel e betegségek tüneteit a stressz súlyosbítja, ezért érthető, miért hatásos nyugtató az orvosi macskagyökérfű ilyen esetekben is.

Felhasználási módok:

Álmatlanság ellen: lefekvés előtt 30-45 perccel a tabletta vagy kapszula formájú porított, beszárított kivonatból szedjen 250-500 mg-ot, a tinktúrából pedig 1 teáskanálnyit. Ha az ajánlott kis mennyiség alkalmazása nem járna eredménnyel, nyugodtan emelheti napi adagját egészen 900 mg-ig (azaz 2 teáskanálnyi tinktúráig). Vizsgálatok igazolták, hogy a legtöbb embernél ennél nagyobb adagok sem váltanak ki erő­sebb hatást.

Szorongás ellen: naponta kétszer szedjen 250 mg orvosi macskagyökeret és 250-500 mg-ot közvetlenül lefekvés előtt.

Ha a tinktúra mellett dönt, próbálja meg a gyógynövény kissé kellemetlen ízét mézzel vagy cukorral feljavítani. Bár az orvosi macskagyökér hatása nem halmozódik, mégsem ajánlatos min­den éjszaka ennek a segítségével elaludni. Ezért két hétnél tovább egy­huzamban soha ne szedje. Arra is ügyeljen, hogy más, vényre kapható nyugtatókkal vagy altatószerekkel ne kombinálja. Más gyógynövényekkel - például kamillával, komlóval, citromfűvel, valamint golgotavirággal - vi­szont nagy biztonsággal alkalmazható együtt is, mivel altató hatását csak növelhetik. Depresszió ellen orbáncfűvel, szorongás kezelésére pe­dig mámorborssal együtt alkalmazható.

Kiszerelés

  • kapszula
  • tabletta
  • géltabletta
  • tinktúra
  • szárított gyökér és gyökértörzs/tea

Újabb kutatások

A vényre kapható altatószerek gyakran okoznak másnap reggel kábultságot, amelynek következtében aznap már sem autót vezetni, sem bármilyen más, koncentrációt igénylő munkát nem képes végezni. Egy német vizsgálat bebizonyította, hogy az orvosi macskagyökérnek nincs ilyen mellékhatása. A kutatók összehasonlították az orvosi macskagyökér, valamint az orvosi macskagyökér és a komló, egy benzodiazepin gyógyszer és egy placebo hatását.

Mind a gyógynövény­készítmények, mind a gyógyszer javította az alvás minőségét. De amíg a benzodiazepin gyógyszer után a másnap reggeli teljesítmény csökkent, a gyógynövénynél ilyen hatást nem észleltek. A gyógynövények bevétele után azonban megfjgyeltek két-három óráig tartó teljesítménycsökkenést, ezért miután bevette az orvosi­macskagyökér-adagját, egy ideig ne vezessen és ne végezzen veszélyes munkát sem.

Esetleges mellékhatásai

Kísérletek igazolták, hogy az orvosi macskagyökér még az ajánlottnál 20- szor nagyobb mennyiségben sem okoz veszélyes mellékhatásokat. Az ennél nagyobb adagok azonban már szédülést, izgatottságot, homályos látást, émelygést, fejfájást, valamint reggeli kábultságot okozhatnak.

Figyelmeztetés!

Várandós nők és szoptató anyák ne használják az orvosi macskagyökeret!

Vásárlási tanácsok

Ha orvosi macskagyökeret vásárol, csak olyan engedélye­zett kivonatot vegyen, amelyik 0,8% valerénsavat tartalmaz.




Kapcsolódó termékek

Myrobalan Bioxan nyugtató gyógynövény-komplex (60 db)Myrobalan Bioxan nyugtató gyógynövény-komplex (60 db) (Myrobalan)
A Bioxan 100%-ban természetes megoldás stresszre, pánikra, szorongásra. 24 különböző gyógynövénye nem álmosít, nem tompít és nem okoz függőséget.
+- 10.890 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Álmatlanság Epilepszia

Kapcsolódó termék-kategóriák





Á
» Árpafű




I
» Ibolya








www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass