Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE


» Cikkek \
+   Baba-mama \
+   Várandósság \
+  Táplálkozás várandósan

» Helyes táplálkozás várandósan
» Néhány jó tanács 
» Káros szenvedélyek terhesség alatt
Küldés:  Küldés   Betűméret:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Táplálkozás várandósan

2012.04.29.
Címkék: gyümölcs   terhesség   zöldség  

Az egészséges gyermek születésének a feltétele, hogy az anya egészséges legyen, ne kapjon semmilyen fertőzést a terhessége folyamán - ehhez pedig elengedhetetlen a helyes táplálkozás.

„Nekem kettő helyett kell ennem” - hallhatjuk sok kismamától, ez azonban sajnos tévhit. Ha meg szeretnénk őrizni magunk és a babánk egészségét, semmiképpen sem ajánlatos két ember helyett ennünk.

A várandósság alatt az egészséges súlygyarapodás kb. 8-12 kg. Ennél kisebb vagy nagyobb mértékű súlynövekedés a kismama és a gyermek számára is káros lehet.

Az elhízás növeli a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás, a húgyúti fertőzések, valamint a szülési komplikációk fellépésének kockázatát is.

Helyes táplálkozás várandósan

Fontos, hogy a kismama tápláltsági állapota megfelelő legyen, tápanyagraktárai legyenek feltöltve. A terhes anya energiaszükséglete kb. 15%-kal növekszik (~300 kcal), A, B, C, E vitamin, valamint jód-, és cink igénye 25-30%-kal, fehérjeigénye pedig 15-65%-al emelkedhet. E szükségek növekedése miatt rendkívül fontos, hogy a terhes nők szervezetében állandóan legyen megfelelő mennyiségű vitamin.

Az optimális vitaminháztartás nélkülözhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez. Különösen vonatkozik ez a B-vitamin csoporthoz tartozó, vízoldékony folsavra, amely kiemelt szerepet játszik a placenta (méh­lepény) és a megtermékenyített petesejt fejlődésében. A folsavnak bizonyos fejlődési rendellenességek, például a spina bifida (nyitott gerinc) kialakulásá­val szemben védőhatása van, nélkülözhetetlen továbbá a nukleinsavak (RNS és DNS) szintéziséhez. Másik kedvező hatása, hogy fokozza a tejképződést.

Az állapotos nőknek kétszer annyi vasra van szükségük, mint a többieknek.

Ahhoz, hogy a terhes anyuka a mai táplálkozási szokások mellett fedezni tudja vasszükségletét, naponta kb. 5-7000. kalóriát kellene elfogyasztania.

Ez teljességgel lehetetlen, ezért a vas pótlása érdekében megfelelő vitaminkészítményt célszerű fogyasztani.

A helyes táplálkozáshoz persze nemcsak vitaminokra, hanem rendszerességre és változatosságra is szükség van. Lehetőleg azonos időpontban, naponta négyszer-ötször (de legalább háromszor!) étkezzünk! Próbáljunk minél változatosabban, sokszínűbben táplálkozni. Fontos, hogy állapotosan sok tejterméket és friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, ha lehet, naponta többször. Emellett legalább 2 liter folyadékot (víz, ásványvíz, friss gyümölcs és zöldséglé, tea) igyunk meg naponta.

Várandóság alatt kerülni kell a puffasztó, túlzottan fűszeres ételeket. Minden kismama számára fontos, hogy csökkentse sófogyasztását is, mert ez terhességi toxémia kialakulásához vezethet (vizenyő képződés kezeken, lábakon, valamint a vérnyomás megemelkedése, majd esetleg a vizeletben a fehérje megjelenése).

Mivel a méhen belüli táplálkozásnak szerepe lehet a későbbi degeneratív megbetegedések (magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír szint, véralvadási zavarok, légúti megbetegedések) létrejöttében, nagyon fontos, hogy minden kismama egészségesen és változatosan étkezzen!

Néhány jó tanács 

  • Reggeli hányinger vagy napközbeni gyomorégés esetén, keksz, kétszersült, tea fogyasztása jótékony hatású lehet. Segíthet az émelygésen gyömbéres keksz, savanyú alma, vagy hideg citromos víz fogyasztása is.

  • Székrekedés esetén bőséges rostfogyasztás javasolt. Néhány szem aszalt szilva, szőlő, vagy némi lenmag "csodákra képes".

  • A görcsök elkerülése érdekében fogyasszunk bőségesen B-vitamin és magnézium tartalmú ételeket, sőt érdemes ezeket nagyobb dózisban, étrendkiegészítő formájában is pótolni.

  • Gyakran együnk, de mindig csak keveset, így a rekeszizom felnyomódása elkerülhető, és a szapora szívműködés is elmúlik.

Káros szenvedélyek terhesség alatt

A kávéfogyasztás kisebb mennyiségben várandósan is megengedett. A terhesség második harmadában normálisan is csökken a vérnyomás, ilyenkor napi egy-két adag kávé fogyasztása általában nem okoz problémát. Azonban a napi kávéadag meghatározásakor arra is figyeljünk, hogy a kávé mellett egyéb ételek és italok is tartalmazhatnak koffeint (pl. csokoládé, kóla, tea). A túlzott koffeinfogyasztás az erek szűkületét, méhen belüli magzati sorvadást és kissúlyú magzat születését eredményezheti, ezért ajánlatos a kávét is mértékkel fogyasztani.

Terhesség alatt egyáltalán nem szabad dohányozni, sőt dohányzó helyiségben vagy dohányos közelében is tilos tartózkodni, ugyanis a passzív dohányzás is igen káros a magzatra. A nikotin csökkenti a placentáris keringést: ez magzati oxigénhiányhoz vezet, ami koraszülést eredményezhet. A cigarettában lévő kátrányoknak és égéstermékeknek szintén károsító hatásuk van.

Fontos tudni, hogy nemcsak a cigaretta, hanem a leszokáshoz használatos nikotintartalmú szerek is veszélyesek lehetnek a magzatra. A nikotintapasz például 12 órán keresztül folyamatosan nikotint juttat a szervezetbe (ráadásul nem is kis mennyiségben), ezért használata várandósan semmiképpen sem javasolt!

A terhesség alatti jelentős vagy rendszeres alkoholfogyasztás magzati alkohol szindróma kialakulását okozhatja. Ez az értelmi fejlődés zavarához vezethet; kisfejűséget, tanulási és viselkedési rendellenességet, hiperaktívitást eredményezhet.

Gyalus Anna, dietetikus


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

G&G KISMAMA (PREGNANCY) NAPI VITAMINCSOMAGG&G KISMAMA (PREGNANCY) NAPI VITAMINCSOMAG
Az Pregnancy egy kimondottan várandós kismamáknak összeállított napi csomag, amely a terhesség és a szoptatás időszakára is biztosítja a mind a baba, mind az anyuka számára szükséges tápanyagokat.
+- 14.900 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Folsav K vitamin

Kapcsolódó termék-kategóriák

Baba-mama

Kapcsolódó rovatok

Várandósság





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass