Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Készüljünk fel a váratlan betegségekre – utazás gyerekkel

2017.06.16.
Címkék: egészség   gyerek   gyerekbetegségek   hasmenés   nyár  

A nyaralás egy változás a család életében. Noha pozitív változás, teli izgalmakkal, egyeseknél, főként gyerekeknél pont az izgalom vált ki váratlan tüneteket, betegségeket. De ettől függetlenül is jó tudatában lenni, hogy mindenképp megváltozik a család napi rutinja. Más az étel, és az ital, más az étkezések rendje, és az alvási szokások is megváltoznak.

Mindegy, hogy közelre, vagy távolra utazunk, a mozgási betegség, a hasmenések, fertőzések, sérülések megkeseríthetik a család életét, amikre jobb előre felkészülni.

Korábban már írtunk arról, mi szükséges az utazáshoz, most inkább a betegségekre koncentrálunk.

Kisebb betegség, láz esetén nem érdemes lemondani az utazást, mert azt az izgalom is kiválthatja, és az első nap el is múlik. Ennek eldöntésére konzultáljunk a gyermekorvossal.

Betegségek a nyaralás alatt – mire figyeljünk?

Az első és legfontosabb dolog, hogy készüljünk fel a nyaralásra és a váratlan helyzeteket is vegyük számításba. Nem szabad biztosítás nélkül elindulni, mert ha orvosi ellátásra van szükség, nagy meglepetések érhetnek minket.

  • Érdemes egy papírra (akár angolul is) leírni az utazók (szülők és gyerekek) adatait, ami tartalmazza az esetleges allergiákat és gyógyszerallergiákat, illetve fennálló betegségeket és ha tudjuk, a vércsoportot. Ne legyen semmi baj, de ezek ismeretében sokkal hamarabb történhet megfelelő ellátás vészhelyzetben.
  • Fontos minden olyan gyógyszert, vagy segédeszközt elcsomagolni amit rendszeresen használunk. Idegen helyen ezeket mindig nehezebb beszerezni (még belföldön is, főként, ha receptköteles). Ha nem városi környezetbe megyünk érdemes annak is utánanézni, hogy hol van orvosi ellátás a közelben.
  •  Ezen felül jó, ha van kéznél elsősegélydoboz. Ez tartalmazzon fájdalomcsillapítót, lázmérőt, allergia elleni szert (ha szükséges), csípés elleni kenőcsöt, fertőtlenítőt, kötszert és ragtapaszt a kisebb sérülések ellátására. Fertőtlenítőként minden seb esetén jó használatot tehet a Grape Vital Grapefruitcsepp. Mindenképp legyen nálunk napkrém és leégés elleni készítmény. Jó, ha rovarirtó, szúnyog, kullancsriasztó is van nálunk, főként, hogy ezek a kis rovarok betegségeket is közvetítenek.
  •  Jó szolgálatot tehetnek a hasmenés elleni szerek is, de érdemes azokkal vigyázni, nehogy az egész utazásra székrekedést okozzanak. Sokkal fontosabb a probiotikumok alkalmazása. Ha tudjuk, hogy olyan helyre megyünk, ahol szennyezett víz, gyümölcs nagyobb valószínűséggel lesz, már előre érdemes probiotikumot szedni, persze az óvintézkedéseket be kell tartani így is. Hasmenés esetén akár 1-2 óránként érdemes alkalmazni a probiotikumot, am gyorsan képes orvosolni a tüneteket.
  • A védőoltások ellen és mellett sok vélemény ütközik. Ha azonban olyan helyre megyünk, ahol egy súlyos megbetegedés kockázata nagy, érdemes tanácsot kérni egy oltóközpontban a szükséges oltásokról.
  •  Ha már felkészülésről beszélünk, gyermekkel strandolós (legyen az vízpart, vagy medence) utazás előtt mindenképp gondoskodjunk előre vízbiztonsági eszközökről, mint például karúszó, úszógumi, mentőmellény. Ezek fontos, hogy megfeleő méretűek legyenek. Nem biztos, hogy a két éve vásárolt karúszó még jó most is a gyermekünkre, és ellenőrizzük a súlyajánlást.
  • Az utazás előtti napon már érdemes bőségesebben itatni a gyermekeket. A mérsékelt dehidráció ugyanis hozzájárulhat az utazási betegség, a fejfájás, de akár a napszúrás tüneteinek súlyosságához is. Ugyanakkor vízhajtó hatású italokat (fekete tea, kóla) ne itassunk a gyerkőcökkel és nekünk is érdemes visszafogni a kávéfogyasztást.

Mit tehetünk baj esetén?

Az utazási betegséget (Motion sickness) már említettük. Ez a belsőfül és a szem konfliktusából eredő probléma, aminek klasszikus példája a tengeri betegség. Hányinger, szédülés jellemzi. Megfelelő hidratáltsággal, könnyű evéssel talán csökkenthető az esélye, de az arra hajlamosakban gyakran elfordul. A kocsiban egyre könnyebb lekötni a gyerekeket filmekkel, tabletekkel, ez azonban rontja a problémát. Biztassuk a gyerekeket, hogy nézzenek ki sokat az ablakon, a fő problémát ugyanis az okozza, hogy a belső fül érzi a mozgást, de a szem nem látja, hogy tényleg mozgunk. Ezen túl érdemes többször megállni, kiszállni, megmozgatni a végtagjainkat

Bővebben itt talál az utazási betegségről információt.

Az utazás egyik elrontója: hasmenés

A hasmenésről már fentebb említést tettünk. Gyakori probléma lehet utazáskor és nem feltétlenül jelent fertőzést. Az étkezés minőségének változása kihat az emésztésünkre és a bélflóra egyensúlyára is. Ezért is javasolható minden esetben probiotikummal kezdeni a kezelést.

Ne legyünk azonban felületesek, csecsemőknél és kisgyerekeknél a hasmenés gyorsan okozhat kiszáradást, de nagy mennyiségű híg hasmenés egy egészséges felnőttet is ledönthet a lábáról. Épp ezért nem szabad félvállról venni a tüneteket, és ha, kell időben szükséges lehet orvosi segítség, főleg, hogy a helyi orvos jobban tisztában van a helyi fertőző források milyenségével. Az orvosi szén a toxikus anyagokat képes megkötni, de a hasfogó gyógyszerek használata veszélyes is lehet, hisz nem engedik távozni a toxikus anyagokat.

A hasmenés megelőzésére érdemes néhány alapszabályt betartani:

-   Soha ne igyunk csapvizet, mindig palackozottat vegyünk, amit mi bontunk ki

-   Gyanús helyen inkább hűtött üdítőt vegyünk és ne a jégkockát részesítsük előnyben

-   Gyakran mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítőt (ez saját környezetünkben hiba, főleg gyerekek esetén, de idegen helyen kívánatos lehet)

-   A gyümölcsöket mossuk meg! Érdemes Garpe Vital-alapú gyümölcsmosót magunknál tartani.

-   Ha lehet, ne utcai ételárusoktól vegyünk ételt

Ha ezekre odafigyelünk, zavartalan lehet a nyaralásunk!

 

Dr. Gulyás Tamás


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Dr Csabai Grape Vital Grapefruitmag Kivonat (30 ml) - folyékony cseppDr Csabai Grape Vital Grapefruitmag Kivonat (30 ml) - folyékony csepp
Természetes grapefruitmagból sajtolt kivonat, 1026 mg garantált,polifenol hatóanyag-tartalommal!
+- 6.190 Ft/db db Beteszem a kosárba

Kapcsolódó rovatok

Óvodások, iskolások





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass