Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Mit ne adjunk enni a gyermeknek?

2017.02.23.
Címkék: egészséges életmód   egészséges táplálkozás   egészséges táplálkozás   gyerek   gyerekbetegségek   gyerekvitamin   táplálkozás  

Vannak olyan ételek, amelyek önmagukban ugyan nem okoznak hiperaktivitást, de kisebb-nagyobb mértékben hozzájárulnak a problémához. Ráadásul sokszor olyan ételekről van szó, amelyeket sok szülő jutalomként ad a gyermekének. Nem kérdés, hogy a szülők mindig a legjobbat szeretnék gyermekeiknek, de a rossz gyakorlatnak és ismerethiánynak köszönhetően, gyakran a „rosszat” adják tovább.

Ami a gyermeknek kell

A fejlődésben lévő gyermek egészséges étrendjébe a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok is beletartoznak. Hasznos és elég energiához jut a gyermek a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek, gabonapelyhek, barna rizs, durum tészta, főzelékfélék, valamint a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. Valamennyi tápanyagra szüksége van, csak nem mindegy, milyen arányban kapják ezt.

Az egyik fő bűnös a szalicilsav!

A szalicilsav a szervezetben gyorsan felhalmozódik, és a vérben sokáig kimutatható. A felhalmozódási veszély gyermekek esetén különösen nagy, hiszen károsítja a nyálkahártyákat (gyomorgyulladás, gyomorfekély alakulhat ki), a központi idegrendszert és a veséket is. A mellékhatások ismeretében a legtöbb országban be van tiltva, nálunk az ipari felhasználásban tilos, de sajnos háztartási célokra forgalomban van.

Olyan ételekben és italokban találjuk meg, amelyre nem is gondolnánk: például szörpökben, és állítólag egészséges gyümölcslevek egy részében is ott van. Sokkal jobban járunk, ha mi magunk frissen préseljük a gyümölcslevet, és azt adjuk gyermekünknek. Csinálhatjuk együtt is, így neki is élménnyé válik, szívesebben eszi meg, és ráadásként ezt az egészséges tudatot viszi tovább magával.

Bőségesen találunk még szalicilátot - nélkülözhetetlen fehérjeforrásnak titulált - épp ezért gyermekeknek előszeretettel adott felvágottakban és szalámikban is. Ezeket is pótolhatjuk, mégpedig fehérjében gazdag hüvelyesekből készült pástétomokkal. Ne feledjük, a gyermek azt fogja finomnak és jónak találni, amelyet a szülő is annak talál, és előszeretettel fogyaszt.

Sajnos egyes természetes ételekben is van szalicilát: ilyenek például a citrusfélék, aszalt gyümölcsök, amelyeknek tél idején még nagyobb keletje is van. Jó ezeket hazai, friss gyümölcsökkel kiváltani, például almával vagy körtével, akár gyümölcssaláta formájában hársfamézzel, fahéjjal vagy kókuszreszelékkel ízesítve fogyasztani.

A mesterséges színezékek fénykorát éljük?

Számos gyártó teszi termékét mesterséges színezékkel vonzóbbá, így válik a gyermekek számára még igézőbbé, ami már önmagában is hozzájárulhat a hiperaktivitás kialakulásához. Sajnos a sokszor egészségesnek gondolt müzlikben is fellelhető, így sokszor annak ellenére, hogy tudatosan neveljük gyermekünket, belefuthatunk ezekbe.

Nem tudunk mást tenni, mint jobban odafigyelni és még jobban áttekinteni, mit tartalmaz az a müzli például. A legjobb itt is az lenne, ha mi magunk készítenénk el ezeket a finomságokat zabpehelyből, gyümölcsökből, magvakból.

A tej és az életerő téves összefüggései

A mondás szerint a tej élet, erő és egészség! Ám ez valójában nem teljesen igaz. Ugyanis a benne levő kazein, ami a fehérjék egyik fajtája, kisebb-nagyobb mértékben emésztési rendellenességeket okozhat. Ez pedig más problémák leküzdését is megnehezítik és egyre valószínűbb, hogy a hiperaktivitáshoz is köze van. A gyerekeknek valójában csak az anyukája tejére van szüksége kisbabakorában, később pedig nagyon is egészségesen fejlődhet tej nélkül. Ekkor persze gondoskodni kell más, magas kalciumtartalmú élemiszerek pl.: mák, mandula, gomba, szezámmag, káposzta fogyasztásáról. Ha szeretnék a tejet pótolni gyermekünknek, akkor erre egy egyszerű megoldás a magtejek vagy a rizstej használata. Egyre többféle kapható az üzletekben, bioboltokban, de ez is elkészíthető ugyancsak házilag.

Mindez természetesen a tejtermékekre is értelmezhető, melyekből szintén létezik növényi eredetű. Egy javaslat, ha szeretjük a parmezános ízt: használjunk sörélesztőpelyhet!  B1-, B2-, B3-, és B6-vitamint, a létező 24 aminosavból 16-ot tartalmaz, ezért fehérjedúsnak mondható, de van benne még kalcium, króm, szelén, vas és foszfor is.

Legyen eszünkben, hogy az egészséges élet alapjait a gyermekkori megfelelő táplálkozás nagymértékben meghatározza. Egyrészt az optimális növekedéshez és fejlődéshez a kiegyensúlyozott tápanyag- és energiabevitel nagyon fontos, másrészt ekkor alakulnak ki azok a táplálkozási szokások, amelyet egész életünkben viszünk magunkkal. 

Cser Melinda


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kisgyermek multivitamin csomag: N3882 Kid Vits Berry - málna ízű multivitamin rágótabletta (120 db) + N0640 Kid C Vitamin 500mg cseresznye ízű rágótabletta (100 db)Kisgyermek multivitamin csomag: N3882 Kid Vits Berry - málna ízű multivitamin rágótabletta (120 db) + N0640 Kid C Vitamin 500mg cseresznye ízű rágótabletta (100 db) (NOW)
Kisgyermekek számára fontos összetevőket tartalmazó alapcsomag, málna ízű multivitamin és cseresznye ízű C vitamin rágótablettával.
+- 9.570 Ft/db db Beteszem a kosárba





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass