Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

A babakocsik világa

2000.01.01.
Címkék: baba   baba-mama   gyerek   kismama   várandósság  

Nehéz a babakocsik világában eligazodni. Régen egyfajta babakocsi volt, s nem volt kérdés, hogy mit választanak a kismamák. De ma már a kocsik széles választéka kapható a bababoltokban, különböző formában, funkcióval.

A legmegfelelőbb babakocsi kiválasztása nem mindig a legegyszerűbb feladat

Ma már nemcsak hagyományos háromfunkciós babakocsik vannak, hanem kétfunkciós, multifunkciónális babakocsik. Rövid összefoglalásunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak a kismamáknak, akik nincsenek tisztában, vagy nem tudnak eligazodni a babakocsik világában.         

Sportkocsik

A sportkocsikat nagyon sokan összetévesztik a kétfunkciós babakocsikkal. Pedig a különbségek nem elhanyagolhatóak. A kétfunkciós vízszintesen dönthető és váltókaros, ami azt jelenti, hogy minkét oldalra tehető a kar. Ezzel szemben a sportkocsi nem vízszintesen dönthető és nem váltókarós. Miért fontos ez? A váltókar segítségével szemből is lehet tolni a babát, ami a megfelelő baba-mama kontaktus miatt szükséges. Másrészt az újszülött baba gerincének nem tesz jót, ha a babakocsi nem teljesen vízszintes.

A sportkocsinak több változata kapható. Elsősorban vannak úgynevezett kapkodó kocsik, amik azért kapkodóak mert nagyon könnyűek, így az egyszerű mindennapi "buszozos" utakra tökéletesek.

A kapkodó kocsikat minimálisan lehet dönteni, ezért csak nagyobb babáknak javasolt. Ezek a legegyszerűbb sportkocsik, amelyeket már pár ezer forintért meg lehet vásásrolni. Ezután következnek az "igazi" sportkocsik. Ne a hagyományos Ferrari-ra gondoljanak, bár nem teljesen kell elrugaszkodni a kocsik világától. A Ferrari tervezője készítette a legújabb nagy cég babakocsiját. Ezek a sportkocsik már sokkal nehezebbek és jobban felszereltek. Mikor is van rá szükség?

Általában akkor szoktak sportkocsit venni, mikor a baba már ülni tud és a kétfunkciós babakocsi már túl nehéz és egy könnyebb kocsit szeretnének. A sportkocsi többi funkciója megegyezik a kétfunkciós babakocsiéval, ezért ezeket a kétfunkciós babakocsiknál részletezem.

A sportkocsiknak van egy harmadik változata. Sajnos sokszor kétfunkciós babakocsiként tüntetik fel, pedig nem sok köze van hozzá. Van egy alap sportkocsi, amire egy adapter segítségével rá lehet tenni egy hordozót. Mivel a sportkocsi nem teljesen vízszintesen dönthető, ezt kompenzálja a hordozó. A hordozó 0-13 kg-ig használható, így egy újszülött babát bele lehet tenni. A hordozót nemcsak a babakocsikba, hanem a személygépkocsiba is be lehet kötni. Igazából nem rossz a sportkocsiknak ez a változata, hisz gondoljunk csak bele: a baba már fél éves kora körül ül, így hamar át lehet tenni a sportkocsi részbe. Praktikus egy nyári babánál, de egy téli babánál nem célszerű! Mert nem túl zárt és védett, és a téli hideg napokon ezek elengedhetetlenek.

Kétfunkciós babakocsik

A sportkocsiknál már megismerkedhettünk a sport és a kétfunkciós különbségeivel, de azért idézzük fel. A kétfunkciós vízszintesen dönthető és váltókaros, ami azt jelenti, hogy minkét oldalra tehető a kar. Ezzel szemben a sportkocsi nem vízszintesen dönthető és nem váltókarós.

A babakocsik általános jellemzői, melyek érvényesek a sportkocsikra és a kétfunkciós babakocsikra:

A babakocsiknak a többségét három fokozatban lehet dönteni, lehet fekvő, fél ülő, teljesen ülő. A kocsiknak a többségében ötpontos biztonsági öv található. Látszólag lényegtelen, de mégis fontos dolog, hisz ha a baba nagyobb, sokat mozgolódik, és az öv megóvja bárminemű balesettől.

Minden kocsinak levehető a huzata, kézzel kimosható harminc fokon semleges mosószerrel. A huzatot mindig fél szárazon kell visszatenni, nehogy összemenjen.

Fontosak a kiegészítők! Mindig meg kell nézni, hogy adnak-e hozzá lábzsákrészt, kapaszkodókart, esővédőt. Minden kétfunkciós babakocsinak van kapaszkodókarja és lábzsákrésze. Most már divatba jött a plusz kapaszkodókar és lábzsákrész, ami nagyon jó dolog, hiszen nyárra vékonyabb lábzsák való, míg télre vastagabb.

A kerék a kocsik mumusa! Nagy kérdés, hogy bolygókerékkel vagy fix kerekkel vásároljunk kocsit. Mindig megkérdezik tőlünk, hogy mit javasolunk. A válasz sok mindentől függ. Nem mindegy, hogy milyen helyen lakik a kismama, és ott milyenek az útviszonyok. Szoktuk javasolni, hogy kérdezzék meg barátaikat, ismerőseiket, hogy milyen tapasztalataik vannak. De ha még így sem sikerült dönteni, biztos ki lehet próbálni a bababoltban, hogy melyiket könnyebb tolni. Én megvallom őszintén a bolygókereket részesítem előnyben, mert szerintem könnyebb tolni, de persze útviszonyoktól függ. 

A kocsiknak a kereke levehető, ezeket egy hónapban egyszer szilikon sprével meg kell tisztítani. Elhanyagolt kerekek sok bosszúságot tudnak okozni, gondoljunk csak az idegesítő nyikorgó kerekekre!

A kétfunkciós babakocsikat kétféleképpen lehet összezárni. A váltókart mindig az echo (napfénytető) felőli oldalra kell fordítani, ez minden kétfunkciós babakocsinál azonos, ám a konkrét összezárás különbözik. Van olyan kocsi, amit teljesen le kell fektetni, vagy teljes fel kell ültetni. A babakocsik többségét lapra lehet összezárni.

A kétfunkciós babakocsiknak is létezik egy olyan változata, mint a sportkocsiknak. Van néhány olyan kétfunkciós kocsi, amibe hordozót lehet tenni. Igazából ennek plusz funkciója nincsen, de nagyon jól néz ki.

Multifunkcionális (luxus) babakocsik

A multifunkcionális kocsik 90 ezer forint feletti árnál kezdődnek. Most méltán kérdezhetitek, miért ilyen drága ez a kocsi. Mi a különbség a BMW és az Opel között? A színvonal, kivitelezés, praktikusság és még sorolhatnám. Egyszóval ezek luxuskocsik, luxusárakkal!

A multifunkcionális kocsiknak 3 része van: sportkocsi, mózeskosár, és hozzá tartozó bébi hordozó.

A vázrendszere sportkocsi, amire a mózeskosarat és a hordozót is rá lehet tenni. Itt már nem csak a hordozót, hanem a mózeskosarat is be tudjuk kötni a személykocsiba. 

Miért jó a mózeskosár? Már utaltam rá, hogy a kétfunkciós babakocsikat sem lehet teljesen vízszintesen lefektetni, ellenben a mózeskosár teljesen vízszintes. Emellett vannak olyan mózeskosarak, amiknek plusz funkciói vannak. Meg lehet emelni a fejrészét, és van benne légkeringő rendszer, ami annyit jelent, hogy alulról is szellőzhet a mózeskosár. Ezek már elég luxusdolgok!

Az alap sportkocsi ugyanolyan funkciókkal rendelkezik, mint egy másfajta sportkocsi csak vannak plusz felszerelései. Megmondom őszintén ezek gyönyörű kocsik horribilis árakkal! Ha valakinek van rá lehetősége, annak bátran ajánlom, hisz a legjobb babakocsik túlzások nélkül.

Iker babakocsi

Kevés babacég készít iker babakocsit, ha készít is, akkor elég borsos áron. Az iker babakocsi lehet sportkocsi és kétfunkciós babakocsi is.

A kétfunkciós iker babakocsiknak két változata van, az egyik egymás mögött helyezkedik el, még a másik egymás mellett helyezkedik el. A kétfunkciós iker babakocsinak a funkciói megegyeznek a kétfunkciós kocsikkal. Vannak az egyszerűbb iker sportkocsik, amiket aránylag elfogadható áron lehet vásárolni. Ezek megegyeznek a sportkocsik funkcióival.

Ha valakinek egyik megoldás sem felel meg, akkor vehet ikerkapcsot, amivel összekapcsolhat két azonos babakocsit.

Testvér babakocsi

Ezt a fajta babakocsit ritkán keresik. A testvér babakocsit újszülött és nagyobb testvér szállítására találták ki. Hasonlít az iker babakocsikhoz. Általában ezek a kocsik egymás mögött helyezkednek el. Míg a nagyobb testvér a fix háttámlás kocsiban ül, mögötte a kicsi dönthető, háttámlás kocsiban fekszik.

Koczka Kinga


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó termék-kategóriák

AKCIÓ! Vitamin csomagok GYEREK Baba-mama

Kapcsolódó rovatok

Termékismertető Bébi





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass