Cikkek
  Egészséges táplálkozás
     » Befőzés tartósítószer nélkül
     » Bio tea - Gyógytea
     » Egészségvédő növények
     » Fűszernövények
     » Lúgosítás-supergreens
     » LÚGOSVÍZ - Vízionizálás
     » Méregtelenítés
     » Táplálkozás
     » Tiszta víz
     » Vitamin
  Wellnes - Fitness
     » Fitness
     » Lelki egészség
     » Narancsbőr
     » Programok
     » Ultrahangos zsírbontás
     » Wellness szolgáltatások
     » Zsírégetés-fogyókúra
  Fogyasztóvédelem
     » Élelmiszerek káros összetevői
     » Kozmetikumok káros összetevői
     » Vásárlási tanácsok
  Baba-mama
     » Anyának lenni
     » Bébi
     » Óvodások, iskolások
     » Termékismertető
     » Tudományos hírek
     » Várandósság
  Prevenció - megelőzés
     » Alternatív módszerek
     » Bioptron fényterápia
     » Biorezonancia vizsgálat
     » Prevenció
     » Pulzáló mágnesterápia
     » SAFE Laser Lágylézer terápia
     » Vizsgálatok, szűrések
  Betegségek
     » Allergia
     » Bélrendszeri betegségek, probiotikum
     » Bőrbetegségek
     » Cukorbetegség
     » Daganatos betegségek
     » Emésztőszervi betegségek
     » Ételintolerancia
     » Fáradtság, kimerültség
     » Férfiakat érintő betegségek
     » Fog és ínybetegségek
     » Fül-orr-gége betegségei
     » Hétköznapi mérgeink
     » Idegrendszeri betegségek
     » Influenza
     » Ízületi, mozgásszervi betegségek
     » Káros szenvedélyek
     » Légzőszervi betegségek
     » Nőket érintő betegségek
     » Stressz
     » Szem betegségek
     » Szív és érrendszeri betegségek
  Alternatív megoldások
     » Környezettudatos életmód
     » Megújuló energiaforrások
  Szépségápolás
     » Hajápolás
     » Ránctalanító - ránctalanítás
     » Smink
     » Szőrtelenítés - IPL
     » Testápolás
  Életmódinterjúk - könyvajánlók
     » baba-mama
     » egészséges életmód
     » gyógynövények
     » Sztárinterjúk

Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

Könnyű adventi sütemények

2022.12.21.
Címkék: advent   karácsony   recept   ünnep  

Az adventi időszakban elkészíthetjük a karácsonyi aprósüteményeket, amelyek vendégváró finomságoknak sem utolsók. Íme néhány sokáig eltartható, könnyű ünnepi csemege.

Karácsonyi kekszes dobozba valók

A karácsony közeledtével előkerülnek a polcok mélyéről a színes fémdobozok, hogy megtöltsük ínycsiklandó ropogtatnivalókkal. Béleljük ki a dobozokat színes ünnepi szalvétával, és pakoljuk bele a kisütött és kihűlt kekszeket.

Gyömbéres keksz

Hozzávalók: 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 20 dkg búzafinomliszt, 20 dkg vaj, 10 dkg nádcukor, 10 dkg méz, 1 tojás sárgája, 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna, 1 púpos teáskanál őrölt gyömbér (aki szereti az intenzív ízeket, reszelhet bele friss gyömbért), 1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés: Az alapanyagokat jól összegyúrjuk, majd egy órán át hűtőszekrényben pihentetjük. A hideg tésztát vékonyra nyújtjuk (kb. fél centi vastagra), ízlés szerinti formákkal kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Kb. 170-180 fokos sütőben 10 percig sütjük.

Fűszeres zabpelyhes keksz

Hozzávalók: 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg búzafinomliszt, 30 dkg zabpehely, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 25 dkg vaj, 25 dkg méz, 1-4 evőkanál darált dió, 1-1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, 1-1 csipetnyi őrölt kardamom, koriander, ánizs

Elkészítés: A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a zabpehellyel, hozzámorzsoljuk a vajat, belecsurgatjuk a mézet, hozzászórjuk a diót és a fűszereket, majd jól összegyúrjuk. A tésztát kb. két-három ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és szaggatóval vagy pohárral kör alakú formákra vágjuk. A tallérokat sütőpapírral bélelt tepsire sorjázzuk, és előmelegített sütőben kb. 175 fokon 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Teljes kiőrlésű csokis linzer

Hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 22 dkg vaj, 10 dkg nádcukor porrá őrölve, 1 tojás sárgája, 1 csapott evőkanál kakaópor, 2 evőkanál darált dió, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, egy kevés reszelt citromhéj. A töltelékhez baracklekvár, a mázhoz pedig magas kakaótartalmú csokoládé és egy kevés tej.

Elkészítés: A lisztben elvegyítjük a szódabikarbónát, majd hozzákeverjük a cukrot, a kakaóport, a diót és a citromhéjat. Belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojás sárgáját, majd összegyúrjuk, és hűtőszekrényben kb. egy órát pihentetjük. A lehűlt tésztát kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd szaggatóval kör alakú formákra vágjuk. A sütőpapírral bélelt tepsire pakolt lapocskákat előmelegített sütőben 170-180 fokon 5-10 percig sütjük. Ha a tallérok kihűltek, kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, egy kevés tejjel hígítjuk, majd megmártjuk benne a linzereket.

Hűtőszekrényben tárolható finomságok

Ha már feltöltöttük a kekszes dobozokat itt az ideje, hogy a hűtőbe is kerüljön egy-két ünnepi finom falat.

Karácsonyi gyümölcskenyér

(A megadott mennyiség két őzgerinc formához elegendő.)

Hozzávalók: 2 dl natúr joghurt, 2 tojás, 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 15 dkg búzafinomliszt, 1,5 mokkáskanál szódabikarbóna, 15 dkg nádcukor, fél vaníliarúd kikapart belseje, 1 dl olívaolaj, 30 dkg aszalt gyümölcs (ízlés szerint vegyesen: szilva, barack, füge, áfonya stb.), 1/2 dl barna rum, fél tábla magas kakaótartalmú csokoládé, 10 dkg olajos mag ízlés szerint (pl. mandula, kesudió, paradió, dió, törökmogyoró), kevés kakaópor, tej

Elkészítés: A sütemény készítése előtti estén az aszalt gyümölcsöket apró darabkákra vagdaljuk, és beáztatjuk a barna rumba. Másnap a joghurtot a tojásokkal habverővel simára keverjük, majd beleszitáljuk a lisztet, a szódabikarbónát, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart belsejét, az olívaolajat, és az egészet jól összedolgozzuk. Beleborítjuk a gyümölcsöket - a rummal együtt -, majd beleszórjuk a tördelt csokoládét és az aprított magvakat. A színhatás miatt tegyünk bele egy kevéske kakaóport is. Egy kis tejjel lazíthatunk a masszán, így jól el tudjuk oszlatni az őzgerinc formában. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. egy órán át. Mivel a külseje könnyen megég, ezért amikor már kezd barnulni, terítsünk rá egy darab sütőpapírt és úgy süssük tovább. Tűpróbával állapítjuk meg, hogy elkészült-e: amikor a tészta közepébe szúrt hústű már nem ragacsos, kivesszük a sütőből. Hogy ne morzsálódjon, csak akkor szeleteljük fel, ha már kihűlt.

Csokis-rumos dióhalom

Hozzávalók: Magas kakaótartalmú csokoládé, tej, barna rum, darabolt dió, praliné papír

Elkészítés: A diót késsel durvára daraboljuk, vagy mozsárban óvatosan megzúzzuk ügyelve, hogy darabos maradjon. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, és egy kevés tejjel hígítjuk úgy, hogy ne legyen túl folyós. Pár csepp rummal ízesítjük, majd beleszórjuk az ízlés szerinti mennyiségű diót, és összekavarjuk. A masszából teáskanálnyi halmokat pakolunk a praliné papírokba, majd hűtőszekrénybe tesszük míg megszilárdul. (Papír híján tálcára egymás mellé is sorakoztathatjuk a csokis-diós kupacokat.)

Rumos gesztenyebomba

Hozzávalók: Natúr gesztenyemassza, barna rum, vaníliarúd, nádcukor, magozott meggybefőtt, magas kakaótartalmú csokoládé, egy kevés tej, praliné papír

Elkészítés: A gesztenyemasszát ízlés szerinti mennyiségű rummal, nádcukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével összekeverjük. (A rum és a cukor adagolásánál ügyeljünk arra, hogy a massza ne legyen folyós.) Kiskanállal kiveszünk a masszából egy darabot, a közepébe nyomunk egy szem meggyet, majd golyót formázunk belőle. Ha a massza végére értünk, készítsük el a mázat. Gőz felett olvasszuk meg a csokoládét, és egy kevés tejjel hígítsuk fel, de ne legyen túl folyós. A gesztenyés golyókat forgassuk meg a csokiban, majd tegyük praliné papírba vagy tálcára. Hideg helyen hagyjuk megdermedni.

Veróczky-Őri Magdolna


Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.
Megosztás:
  Küldés:  Küldés   Betűméret:   Betűméret Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó enciklopédia bejegyzések

Kapcsolódó rovatok

Desszert





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass